Oddział Ginekologiczno-Położniczy
W związku z zakwalifikowaniem Pani do operacji ginekologicznej proszę o następujące przygotowanie się do przyjęcia do szpitala.
Prosimy o zabranie ze sobą :
- Zaświadczenia od lekarza rodzinnego ( nie starsze niż 3 m-ce ) zawierające informacje o obciążeniach zdrowotnych, dotychczasowych powikłaniach, niepożądanych reakcjach na leki , oraz na stale przyjmowanych leków.
- Zaświadczenia od lekarza stomatologa ( nie starsze niż 3 m-ce ) o zdrowej jamie ustnej i braku stanów zapalnych.
- Zaświadczenia od każdego innego lekarza specjalisty ( nie starsze niż 3 m-ce ) u którego jest Pani pod opieką o braku p/wskazań do zabiegu operacyjnego.
- Kart informacyjnych leczenia szpitalnego, wraz z wynikami dotychczas wykonanych badań, w tym radiologicznych, USG, grupy krwi itp.
Zalecenia;
1. Po konsultacji z lekarzem prowadzącym prosimy o nieprzyjmowanie na 7-10 dni przed zabiegiem operacyjnym leków wpływających na krzepliwość krwi w tym pochodne kwasu acetylosalicylowego (np.Aspiryna, Polopiryna,Acard, Acesan,Usparin, Bestpiryn, Polcard) , antagonistów witaminy(np. Acenocumarol, Warfin, Sintrom itp.)
2. W związku z planowaną operacją zalecane jest wykonanie szczepień p/ WZW
3. Leki przyjmowane na stałe prosimy zabrać ze sobą do szpitala w oryginalnych opakowaniach podpisane
4. Na dzień przed przyjściem do szpitala należy wykonać kąpiel całego ciała i włosów. Po kąpieli nie stosować balsamu/mleczka do ciała, ani żadnych preparatów kosmetycznych.
5. Paznokcie u rąk i stóp powinny być czyste, krótko obcięte niepomalowane / bez tipsów
6. Prosimy samodzielnie nie golić miejsca zabiegu !
7. W dniu przyjęcia do szpitala pacjent powinien być na czczo (nie jeść i nie pić). Zaleca się bezwzględnie zaprzestać palenia papierosów.
7. Należy zdjąć biżuterię, wszystkie metalowe ozdoby itp.
Wskazówki dietetyczne;
Pięć dni przed operacją prosimy o ograniczenie ilości spożywanych pokarmów i zwiększenia częstotliwości posiłków, wg zasady; JEŚĆ MAŁO ALE CZĘSTO
Dieta lekkostrawna bez świeżych owoców, warzyw, ciemnego pieczywa i innych produktów z dużą zawartością błonnika. Wskazane jest unikanie słodyczy, smażonych mięs (drobiu też), tłustych wędlin, konserw warzywnych i mięsnych, świeżego pieczywa, (szczególnie drożdżowego),tortów, ciast, kremów. Wykluczamy z pożywienia tłuszcze, zwierzęce (smalec, słonina, boczek). Eliminujemy cebulę, czosnek i rośliny strączkowe (tj. groch, fasola, kukurydza, pora) oraz potrawy z kapusty. Nie powinno się jeść czekolady i pić alkoholu. Nie należy pić: wody mineralnej gazowanej, napojów gazowanych, soków naturalnych z jarzyn i owoców (szczególnie cytrusowych) oraz kawy naturalnej.
01.03.2025r edycja