Oddział Ginekologiczno-Położniczy

W związku z zakwalifikowaniem Pani do operacji ginekologicznej proszę o następujące przygotowanie się do przyjęcia do szpitala.

Prosimy  o zabranie ze sobą :

  1. Zaświadczenia od lekarza rodzinnego ( nie starsze niż 3 m-ce ) zawierające informacje o  obciążeniach zdrowotnych, dotychczasowych powikłaniach, niepożądanych reakcjach na leki , oraz na stale przyjmowanych leków.
  2. Zaświadczenia od lekarza stomatologa ( nie starsze niż 3 m-ce ) o  zdrowej jamie ustnej i braku stanów zapalnych.
  3. Zaświadczenia od każdego innego lekarza specjalisty ( nie starsze niż 3 m-ce ) u którego jest Pani pod opieką o braku p/wskazań do zabiegu operacyjnego.
  4. Kart informacyjnych leczenia szpitalnego, wraz z wynikami dotychczas wykonanych badań, w tym radiologicznych, USG, grupy krwi  itp.

Zalecenia;

1. Po konsultacji z lekarzem prowadzącym prosimy o nieprzyjmowanie  na 7-10 dni przed zabiegiem   operacyjnym leków wpływających na krzepliwość krwi w tym pochodne kwasu acetylosalicylowego (np.Aspiryna, Polopiryna,Acard, Acesan,Usparin, Bestpiryn, Polcard) , antagonistów witaminy(np. Acenocumarol, Warfin, Sintrom itp.)                                                                                 

2. W związku z planowaną operacją  zalecane jest wykonanie szczepień p/ WZW

3. Leki przyjmowane na stałe prosimy zabrać ze sobą do szpitala w oryginalnych opakowaniach podpisane

4. Na dzień przed przyjściem do szpitala należy wykonać kąpiel całego ciała i włosów. Po kąpieli nie  stosować balsamu/mleczka do ciała, ani żadnych preparatów kosmetycznych.

5. Paznokcie u rąk i stóp powinny być czyste, krótko obcięte niepomalowane / bez tipsów

6. Prosimy samodzielnie nie golić miejsca zabiegu !

7. W dniu przyjęcia do szpitala pacjent powinien być na czczo (nie jeść i nie pić). Zaleca się bezwzględnie zaprzestać palenia papierosów.

7. Należy zdjąć biżuterię, wszystkie metalowe ozdoby itp.

Wskazówki dietetyczne;

Pięć dni przed operacją prosimy o ograniczenie ilości spożywanych pokarmów i zwiększenia częstotliwości posiłków, wg zasady; JEŚĆ MAŁO ALE CZĘSTO

Dieta lekkostrawna bez świeżych owoców, warzyw, ciemnego pieczywa i innych produktów z dużą zawartością błonnika. Wskazane jest unikanie słodyczy, smażonych mięs (drobiu też), tłustych wędlin, konserw warzywnych i mięsnych, świeżego pieczywa, (szczególnie drożdżowego),tortów, ciast, kremów. Wykluczamy z pożywienia tłuszcze, zwierzęce (smalec, słonina, boczek). Eliminujemy cebulę, czosnek i rośliny strączkowe (tj. groch, fasola, kukurydza, pora) oraz potrawy z kapusty. Nie powinno się jeść czekolady i pić alkoholu. Nie należy pić: wody mineralnej gazowanej, napojów gazowanych, soków naturalnych z jarzyn i owoców (szczególnie cytrusowych) oraz kawy naturalnej.

01.03.2025r edycja